Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Babciny kołacz w kratkę

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: śniadanie, podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: piknik, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

300 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
200 g masła
2 żółtka
80 g cukru
1/4 opakowania proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru waniliowego
skórka z cytryny
marmolada jeżynowa
wyłuskane orzechy włoskie
tłuszcz i grubo mielona mąka do natłuszczenia i posypania formy

Sposób przygotowania:

Z przesianej mąki, masła, cukru, żółtek, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i skórki cytrynowej wyrabiamy miękkie ciasto, które pozostawiamy na około 30 minut w chłodnym miejscu. Następnie 2/3 ciasta wkładamy do natłuszczonej i posypanej grubo mieloną mąką okrągłej formy o średnicy około 30 cm. Z wierzchu ciasto smarujemy jeżynową marmoladą. Z pozostałego ciasta rozwałkowujemy wąskie paski i robimy z nich na przygotowanym cieście kratkę. Przerwy pomiędzy kratką wypełnimy połówkami wyłuskanych orzechów włoskich. Formę z ciastem wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i powoli pieczemy na złoty kolor.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012