Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Osterlamm (Wielkanocny baranek)

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Okazje: Wielkanoc

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

3 jajka
130 g cukru pudru
szczypta soli
cukier waniliowy
pół cytryny (otarta skórka)
130 ml oleju
130 g mąki
pół opakowania proszku do pieczenia
130 ml ajerkoniaku

Sposób przygotowania:

Przesiać mąkę i proszek do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek. Wymieszać dokładnie żółtka z 70 g cukru pudru, solą, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny. Potem dodać mąkę z proszkiem. Roztrzepać powoli olej.
Z białka i pozostałej ilości cukru pudru ubić sztywną pianę.
Dodać do rozmieszanego oleju ciasto, ajerkoniak, a na koniec - powoli mieszając - pianę.

Foremki w kształcie baranków wysmarować olejem i wysypać mąką. Wlać do nich ciasto i piec w temperaturze 170°C na dolnej półce ok. 32 min.

Po upieczeniu zostawić w piekarniku jeszcze na 10 min. Zamiast ajerkoniaku można użyć gęstego soku brzoskwiniowego, jabłkowego lub morelowego.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012