- łatwe
- do 60 min
- Dodał: sandra_so
Składniki:
Sól - 1 łyżeczka
Oregano - 1-2 łyżeczki
Bazylia - 1-2 łyżeczki
Słodka papryka mielona - 1-2 łyżeczki
Drożdże świeże - 50g
Olej - 3 łyżki
Cukier - szczypta
Woda - letnia (ok.40st.C), 1 szklanka
Sos pomidorowy
dodatki
pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej pokrojonej w kostkę
2 pieczarki pokrojone w plasterki
pomidorki koktajlowe lub inne pokrojone w kostkę/plastry
kukurydza i groszek z puszki
ser w wiórkach
jeśli ktoś lubi może dodać ananasa
szynka podrobiona w mniejsze kawałki
Sposób przygotowania:
1. Suche składniki dokładnie mieszamy. 2. Drożdże zalawamy ciepłą wodą, olejem i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Gotowy płyn wlewamy do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatamy ręką. 4. Ciasto na pizze odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 5. Rozgrzać piekarnik do 250 st. C. 6. Na papierze do pieczenia uformować z gotowego ciasta placki. Wychodzą dwie cienkie pizze o średnicy 30cm. By pizza była bardziej 'napuszona' - to po uformowaniu placków należy przykryć je ściereczką na ok. 20 minut, by ciasto ponownie trochę urosło. 7. Posmarować spOd sosem pomidorowym . Można już w tym momencie nałożyć na wierzch pizzy dodatki. 8. Piec ok. 7-10 minut.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.