Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 0

odwiedziny: 220      poprzedni | następny

» powrót

Pizza z dużą ilością warzyw

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

Mąka pszenna tortowa - 3 szklanki (szkl=250ml)
Sól - 1 łyżeczka
Oregano - 1-2 łyżeczki
Bazylia - 1-2 łyżeczki
Słodka papryka mielona - 1-2 łyżeczki
Drożdże świeże - 50g
Olej - 3 łyżki
Cukier - szczypta
Woda - letnia (ok.40st.C), 1 szklanka
Sos pomidorowy

dodatki
pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej pokrojonej w kostkę
2 pieczarki pokrojone w plasterki
pomidorki koktajlowe lub inne pokrojone w kostkę/plastry
kukurydza i groszek z puszki
ser w wiórkach
jeśli ktoś lubi może dodać ananasa
szynka podrobiona w mniejsze kawałki

Sposób przygotowania:

1. Suche składniki dokładnie mieszamy. 2. Drożdże zalawamy ciepłą wodą, olejem i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Gotowy płyn wlewamy do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatamy ręką. 4. Ciasto na pizze odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 5. Rozgrzać piekarnik do 250 st. C. 6. Na papierze do pieczenia uformować z gotowego ciasta placki. Wychodzą dwie cienkie pizze o średnicy 30cm. By pizza była bardziej 'napuszona' - to po uformowaniu placków należy przykryć je ściereczką na ok. 20 minut, by ciasto ponownie trochę urosło. 7. Posmarować spOd sosem pomidorowym . Można już w tym momencie nałożyć na wierzch pizzy dodatki. 8. Piec ok. 7-10 minut.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012