Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

KREM Z KALAREPKI

  • łatwe
  • do 60 min

Region: Mazowsze

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: warzywa

Okazje: przyjęcie

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

• 4 duże kalarepki
• 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
• 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 22 proc.
• 20 dag kremowego serka topionego
• 4 plasterki boczku
• Sól, pieprz, szczypiorek

Sposób przygotowania:

Kalarepki umyj, obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zalej gorącym bulionem warzywnym. Gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
W osobnym garnuszku wymieszaj 2-3 chochelki gorącej zupy ze śmietaną. Dodaj serek topiony i mieszaj tak długo, aż się całkowicie nie rozpuści. Połącz z zupą z kalarepki.
Całość gotuj razem jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie garnek zdejmij z ognia. Kilka kostek kalarepki odłóż do dekoracji. Resztę zmiksuj na gładki krem.
Plasterki boczku pokrój na mniejsze kawałki. Zrumień na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Umyj, osusz i posiekaj kilka gałązek szczypiorku.
Zupę dopraw do smaku sola oraz pieprzem. Rozlej na talerze, udekoruj odłożona kalarepką. Posyp zrumienionym na patelni boczkiem oraz posiekanym szczypiorkiem

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012