Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Naleśniki z amarantusem i karobem

  • średnie
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: bezglutenowa

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

(na około 8-10 naleśników)
2 jajka
1,5 szklanki mąki z amarantusa
1,5 szklanki mleka sojowego
1 czubata łyżka karobu (melasa z chleba świętojańskiego)
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka ubić na puszystą pianę. Można dodać szczyptę cukru trzcinowego, żeby ułatwić sobie zadanie, ale nie jest to konieczne. Dodać mąkę, karob i mleko, dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię posmarowaną tłuszczem. Nalewać na patelnię około jedną chochelkę ciasta delikatnie rozprowadzając je po całej powierzchni. Naleśniki zrobiłam dosyć grube. Po usmażeniu pierwszego może okazać się, że ciasto zbyt się ciągnie (wtedy trzeba dodać mąkę) lub zbyt suche (trzeba dodać mleko). Przy kolejnych naleśnikach idzie już szybciej).
Podawać na ciepło z sosem lub innymi dodatkami.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012