Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

nasz powszedni ..... CHLEB

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Region: Lubelszczyzna

Pora dania: śniadanie

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

- 1 litr wody (można połączyć z mlekiem pół na pół)
- 50 g ( pół paczki ) świeżych drożdży,
- 1 kg mąki można użyć pól na pól z żytnią
- 1 łyżka czubata soli,
- 3-4 łyżki oliwy,
- 1 szklanka otrąb pszennych,
Można dodać - zależy od gustu:
Dodać:
- 1/2 szklanki siemienia lnianego,
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika łuskanego,
- 1/6 szklanki ziaren dyni łuskanej,
- garść żurawiny suszonej.
- mak do posypania - nie koniecznie

Sposób przygotowania:

Jest to nasz powszedni - chleb, który nie wymaga specjalnych umiejętności, potrzebna jest tylko chęć.

Mieszamy drożdże z ciepłą wodą ( można pól na pół z mlekiem.
Dodajemy resztę składników porządnie mieszamy i zostawiamy na ok. 30 min. (można od razu przełożyć do keksówki).
W międzyczasie wykładamy papierem do pieczenia 2 keksówki. Po ok. 20 min. od wymieszania ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 1000C. (temperatura 1000C ma pomóc w szybszym wyrośnięciu ciasta). Przelewamy ciasto (jest dość luźne) do keksówek ) można posypać wierzch makiem. Pieczemy w temperaturze 2000C ok. 30-40 min..
Wyjmujemy ciepły i ..... smacznego

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012