Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Jagnięcina z rwakami w sosie śliwkowym

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , inne,

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

4 steki jagnięce po 200 g
4 gałązki rozmarynu
60 g słoniny
mielony pieprz
sól
olej do smażenia
odrobina piwa

Rwaki:

100 g słoniny
800 g ziemniaków ugotowanych w łupinach i obranych
200 g mąki grubo mielonej
2 jajka
sól

sos śliwkowy:

80 g słoniny
250 g powideł śliwkowych
200 g suszonych śliwek
trochę wody
sól

Sposób przygotowania:

Dzielimy mięso na 4 kawałki, szpikujemy słoniną i rozmarynem, nacieramy solą i pieprzem. Steki obsmażamy na rozgrzanym oleju, z obu stron, od czasu do czasu spryskując piwem.

Rwaki: słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy i odstawiamy.

Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami, aby powstało dość gęste ciasto. Z ciasta odkrawamy łyżką lub nożem kawałki, wkładamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy. Durszlakiem wyjmujemy ugotowane kawałki i wkładamy do naczynia, w którym mieszamy je z wytopioną słoniną.

Sos śliwkowy:

Pokrojoną w kostki słoninę wytapiamy, dodajemy powidła, ewentualnie trochę wody, zagotowujemy i na koniec dodajemy suszone śliwki, doprawiamy szczyptą soli.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012