Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Likier anyżowy (Sambuca)

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: inne

Okazje: przyjęcie , inne,

Sposób przygotowania: inne


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

400 ml alkoholu 95%
40 g anyżku gwiazdkowego
2 g kolendry
1 laska cynamonu
3 goździki
1 laska wanilii
0,5 cytryny
350 g cukru
400 ml wody

Sposób przygotowania:

Przyprawy i skórkę z cytryny macerować wraz z alkoholem
w słoju szczelnie zamykanym przez 20 dni w ciemnym i chłodnym miejscu, pamiętając o tym, aby potrząsnąć słojem przynajmniej dwukrotnie na dzień.

Po tym czasie, rozpuścić cukier w zimnej wodzie, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Syrop dodać do produktów macerowanych i całość odstawić na kolejne 2 dni, szczelnie zamykając.

Po tym czasie likier przecedzić i zlać do butelki.

Jest już gotowy do użycia, ale można go też przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce.

Doskonały do picia po dobrej kawie.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012