Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Mięso wędzone w sosie powidłowym

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: urodziny, inne,

Sposób przygotowania: gotowane , smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

400 g karkówki wędzonej
200 g suszonych śliwek
60 g masła
40 g miałkiej mąki
1 łyżka powideł
cytryna
mielony cynamon
cukier i sól

Sposób przygotowania:

Umytą wędzoną karkówkę wsadzamy do gorącej wody i gotujemy. Ugotowane mięso wyjmujemy a w wywarze z mięsa rozgotowujemy suszone śliwki.

Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przygotowujemy jasną zasmażkę, którą zalewamy wywarem z mięsa wędzonego i rozgotowanych śliwek. Stale mieszając gotujemy tak długo, aż sos będzie jednolity i stosunkowo gęsty. Pod koniec dodajemy do sosu powidła, sok z cytryny, skórkę z cytryny i mielony cynamon. W razie potrzeby solimy. Jeśli suszone śliwki były kwaśne, sos dosładzamy. Sos przecedzamy przez rzadki durszlak, aby usunąć pestki ze śliwek.

Podajemy z wędzonym mięsem i knedlami.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012