Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Wielkanocne jajka

  • średnie
  • do 30 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: śniadanie, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: nabiał

Okazje: Wielkanoc

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

5-6 jaj
pasta z łososia
pasta z tuńczyka
5 rzodkiewek
koperek
szczypiorek
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, żeby skorupka łatwiej odchodziła. Obieramy i zabieramy się za wzorki. Można je wyciąć zwykłym nożem, ale to dosyć skomplikowane zajęcie. Ja posłużyłam się specjalnym nożem do dekoracyjnego wycinania.
Przydał mi się również do rzodkiewek.
Pastę można przygotować samodzielnie na bazie twarożku lub kupić gotowe pasty rybne w tubkach. Połówki jajek układamy na półmisku, na każdą wyciskamy trochę pasty. Jedną rzodkiewkę kroimy na pół, wzdłuż i w cienkie plasterki. Wciskamy po jednym plasterku w pastę na każdym jajku, posypujemy solą i pieprzem i przystrajamy koperkiem. Na środku układamy powycinane w kwiatki rzodkiewki i ozdabiamy je szczypiorkiem. Wielkanocny ogródek gotowy.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    halusia | 26-03-2013

    Piękności przy niewielkim nakładzie kosztów.Przyrządzę na śniadanie wielkanocne. Ujęły mnie ząbki i pieprz nawet od spodu :-)

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012