Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Erwtensoep

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia hiszpańska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , inne,

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Porcja na 6-8 osóbn:

1 szklanka łuszczonego zielonego groszku
3 litry wody
500 g łopatki wieprzowej lub bekonu
1 łyżeczka soli
3 cienko pokrojone pory lub 2 średnie cebule
1 posiekana łodyga selera naciowego
3 obrane i pokrojone w kostkę, średniej wielkości ziemniaki
1 nać selera
500 g tłustej szynki lub 1 duża wędzona kiełbasa albo 500 g frankfurterek
kilka kromek pumpernikla lub ciemnego chleba żytniego

Sposób przygotowania:

Groszek zalać wodą i pozostawić na noc pod przykryciem.

Odsączyć i razem z wieprzowiną włożyć do garnka z osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 3 godziny.

Następnie dodać pora, łodygę i nać selera, i od czasu do czasu mieszając, gotować kolejne 30 minut. Na koniec dodać szynkę lub kiełbasę (ewentualnie frankfurterki) i gotować jeszcze 10 minut.

Usunąć kości z mięsa. Wyjąć szynkę (kiełbasę lub frankfurterki) i pokroić. Pokrojoną wrzucić z powrotem do zupy lub podawać na posmarowanym masłem pumperniklu.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012