Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Knedle ziemniaczane ze skwarkami

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane , smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1 kg zmielonych gotowanych ziemniaków
500 g kaszy manny
2 jajka
150 g zmielonych skwarków
3 bułki pokrojone w kostkę
2–3 łyżki mleka
olej

Sposób przygotowania:

Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto, jeśli jest zbyt gęste, dodajemy trochę mleka, jeśli za rzadkie, dodajemy kaszę.

Formujemy małe knedle, które gotujemy około 20 minut.

Zamiast skwarków możemy użyć jako nadzienia drobno posiekanego mięsa wędzonego lub mieloną, tłustawą kiełbasę. Na wierzch kładziemy podsmażoną cebulkę (obok można położyć kiszoną kapustę).


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012