Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pasztet mięsny z wątróbką i borówkami

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: śniadanie, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: piknik, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

300 g karkówki wieprzowej
300 g wątróbki wieprzowej
200 g wędzonej słoniny
100 g cebuli
200 g kompotu z borówek
2 łyżki śmietany
1 łyżka papryki mielonej
5 g przypraw do pasztetu
sól
cienkie plastry słoniny do wyłożenia formy

Sposób przygotowania:

Pieczemy mięso i pozostawiamy do wystygnięcia. Mielimy słoninę i topimy na patelni, smażymy na niej - na złoty kolor - drobno pokrojoną cebulę.

Pieczone mięso i surową wątróbkę razem dwukrotnie mielimy. Do masy dodajemy słoninę i smażoną cebulę, łyżeczkę przypraw, paprykę, sól, kompot z borówek i zalewamy śmietaną. Dokładnie mieszamy i próbujemy. Smak powinien być pikantny, ponieważ podczas gotowania złagodnieje. Formę wykładamy folią aluminiową, którą przykrywa cienkimi plastrami słoniny.
Wykładamy masę mięsną. Formę przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową, wkładamy do wody i pieczemy w piekarniku w temperaturze 85 °C około 1 godziny. Pozostawiamy do wystygnięcia do następnego dnia. Gotowy pasztet wyjmujemy i kroimy w plastry.

Dodatki:

Różne rodzaje pieczywa, posmarowanego masłem

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012