Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pikantne szaszłyki z kurczaka

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia hiszpańska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: piknik, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka zmielonej kolendry
2 łyżki stołowe sosu sojowego
1 łyżka stołowa soku z cytryny
olej


sos z orzechów ziemnych:

1 słoik masła orzechowego z kawałkami orzeszków (ok. 200 g)
czosnek do smaku
1 łyżka stołowa sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stołowe soku z cytryny
1 lub 2 łyżeczki chilli
indonezyjska przyprawa – sambal oelek
mleko kokosowe
keczup, sól i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić na małe kawałki. Przyprawy wymieszać i wetrzeć w mięso. Tak przygotowane mięso, zalać sosem sojowym oraz sokiem z cytryny i marynować przez kilka godzin.

Następnie kawałki kurczaka nadziać na 6-8 metalowych szpikulców i pędzelkiem posmarować odrobiną oleju. Szaszłyki piec na rożnie przez 20 minut, często obracając tak, aby ich nie przypalić. Podawać z gorącym sosem orzechowym.

sos z orzechów ziemnych:

Wszystkie składniki wymieszać w rondelku. Dokładnie podgrzać i doprawić do smaku keczupem, solą i cukrem. Sos podawać w osobnym naczyniu.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012