Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Ryż smażony z kminkiem

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia arabska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: warzywa

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane , smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

2 1/2 szklanki ryżu
1 średnia cebula
2 łyżki stołowe tłuszczu roślinnego
1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego kminku
3 goździki
3 zielone kardamony
2 pałeczki cynamonowe
4 ziarnka pieprzu
3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ryż przepłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Ostrym nożem pokroić cebulę w cienkie plasterki. Na dużej patelni garnku rozgrzać tłuszcz. Wrzucić cebulę i podsmażać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż będzie chrupiąca i złosistobrązowa. Dodać imbir, czosnek, sól i wymieszać. Odożyć polowę cebuli na później. Na patelnię wrzucić ryż, kminek, gożdziki, kardamony, pałeczki cynamonowe i ziarnka pieprzu i samażyć przez 3-5 minut.
Dolać wodę i doporwadzić do wrzenia gotując na średnim ogniu, aż spod pokrywki będzie się wydobywać para. Sprawdzić, czy ryż jest ugotowany, a cała woda wchłonięta. Przełożyć ryż na ciepły półmisek i podawać natychmiast z pozostała częścią cebuli.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012