Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Soczewica z kaszą jaglaną

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: inne

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane , pieczone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

200 g soczewicy
200 g kaszy jaglanej
1 duża cebula
100 g smalcu, najlepiej gęsiego mielony pieprz
sól
majeranek
tarty kminek

Sposób przygotowania:

Soczewicę dokładnie płuczemy i na przez kilka godzin moczymy w zimnej wodzie. Następnie gotujemy na półmiękko i dodajemy do niej przebrane, dwukrotnie sparzone wrzątkiem jagły. Razem gotujemy do miękkości. Pokrojoną cebulę podsmażamy na smalcu i wrzucamy do soczewicy z kaszą jaglaną, razem z wyciśniętym czosnkiem, mielonym pieprzem, tartym kminkiem i solą. Dokładnie mieszamy, nakładamy do natłuszczonej smalcem brytfanny i w rozgrzanym piekarniku pieczemy około 25 minut w 180 °C.

Dodatki:

chleb lub bułki, warzywa konserwowe


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012