Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Sos pomidorowy z mięsem wołowym

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby, inne,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

500 g przedniego mięsa wołowego
1 niewielka cebula
2 łyżka masła
4 ziarnka pieprzu
2 ziarnka ziela angielskiego
1 liść laurowy 200 g przecieru pomidorowego
200 ml keczupu
sól
cukier do smaku
przyprawa do piernika

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, zalewamy wodą, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy, solimy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Jeśli potrzeba dolewamy wodę, abyśmy mieli około litra wywaru.

W rondlu rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim delikatnie cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Zalewamy wywarem z mięsa i gotujemy, dopóki cebula stanie się miękka. Dodajemy przecier pomidorowy, keczup i przyprawę do piernika. Następnie zagęszczamy mąką, rozrobioną w zimnej wodzie i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut, doprawiamy cukrem i solą.

Mięso dzielimy na plastry i na talerzu polewamy sosem pomidorowym.

Podajemy z knedlami bułczanymi lub makaronem czy łazankami.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012