Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Warzywa opiekane

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia meksykańska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: warzywa

Okazje: piknik

Sposób przygotowania: grillowane, z grilla,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1 mała czerwona kapusta
1 bulwa fenkuła
1 pomarańczowa papryka, pokrojona w 3,5 cm kostkę
1 bakłażan, pokrojony na pół i w plasterki o grubości 1 cm
młody zielony groszek
2 cukinie, pokrojone w grube plastry
oliwa z oliwek, do smarowania
6 gałązek rozmarynu, dł. ok. 15 cm, namaczanych w wodzie przez 8 godzin
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

na desce do krojenia przekroić kapustę na pół. Podzielić każdą część na cztery, każdą zawierającą trochę głąba by trzymały się razem. Fenkuła przygotować w ten sam sposób co kapustę. Sparzyć kapustę i fenkuł we wrzącej wodzie przez 3 minuty i dokładnie odcedzić. Drewnianym szpikulcem nakłuć przez środek kawałka warzywa. Na każdą gałązkę rozmarynu nakłuć paprykę, fenkuł, czerwoną kapustę, bakłażan, zielony groszek,cukinie przez wcześniej zrobione otwory. Obficie posmarować oliwą i doprawić dużą ilością soli i pieprzu. Piec na grillu przez 8-10 minut, obracając od czasu do czasu. Podawać.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012