Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia ukraińska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,

Sposób przygotowania: marynowane , pieczone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

2 piersi z kurczaka - 4 połówki

Nadzienie:

suszone pomidory w oliwie/suszone pomidory w plasterkach - 50 gram
czosnek - 5 średnich ząbków
natka pietruszki

Marynata:

oliwa - 2 stołowe łyżki
sól, pieprz, majeranek,tymianek lub zioła prowansalskie
musztarda - 2 stołowe łyżki
sos balsamiczny - do skropienia już przygotowanego na talerzu dania

Sposób przygotowania:

Marynata:
Wymieszać oliwę z musztardą, dodać sól, świeżo zmielony pieprz, zioła.

Mięso:
piersi z kurczaka przekroić wzdłuż i posmarować marynatą, włożyć do środka plastry suszonych pomidorów w oliwie, pokrojony w cienkie plastry czosnek, posiekaną natkę pietruszki.

Każdą połówkę związać nicią kucharską tak, żeby mięso się nie rozpadło w trakcie pieczenia, zawinąć w folię aluminiową.

Włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę (najlepiej na kilka godzin lub na noc)

Po wyjęciu mięsa z lodówki, wyłożyć do brytfanny i wstawić do rozgrzanego do 200' piekarnika. Piec około godziny.

Po upieczeniu każdą połówkę pokroić na skos, na talerzu skropić sosem balsamicznym

Podawać z ugotowanymi na parze brokułami, brukselką.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012