Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Knedle ze śliwkami

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, kolacja

Głowne składniki: mąki, kasze , makaronyowoce

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1/2kg. ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki ( ilość mąki zależy od wilgotności i zawartości skrobi w ziemniakach)
2 jajka
szczypta soli
15 śliwek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki na knedle powinny być wystudzone....najlepiej jak są z "wczorajszego obiadu"
Ziemniaki mielimy na gładką masę, łączymy z resztą składników i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 30 części.
W sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki.
Połówki śliwek oklejamy ciastem formując kulki i wrzucamy partiami do wrzątku.
Gotujemy 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
Najlepsze są prosto z wody, można je polać stopionym masłem i posypać cukrem lub z kwaśną śmietaną
Oczywiście śliwki można zastąpić truskawkami, wiśniami lub jagodami...
Smacznego

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012