Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Knedle ziemniaczane na słodko

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

600 g ziemniaków
200 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
150 g kaszy manny
1 jajko
100 g powideł śliwkowych
30 ml wody do rozrzedzenia powideł
2 l wody do gotowania
100 g bułki tartej
100 g cukru pudru
150 g masła
sól

Sposób przygotowania:

Obrane i ugotowane ziemniaki, po ostygnięciu ścieramy drobno na tarce, dodajemy sól, kaszę, przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto.

Część mąki zostawiamy do podsypania.

Ciasto rozwałkowujemy na cieńszy placek, z którego wycinamy kółka o średnicy około 6 cm. Na środek każdego nakładamy powidła i zlepiamy za pomocą foremki do zaciskania lub ręcznie, starannie sklejając brzegi ciasta (możemy też ciasto pokroić w kwadraciki i zlepić chwytając za przeciwległe rogi, tak aby po zlepieniu powstały trójkąty).

Knedle wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i powoli gotujemy, delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna.

Ugotowane i odsączone z wody knedle posypujemy podsmażoną na sucho bułką tartą, posypujemy cukrem pudrem i polewamy rozpuszczonym masłem.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012