Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Sarmale – Gołąbki

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia rumuńska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1 kg mielonego mięsa
2 duże cebule
główka kwaszonej kapusty (w Polsce nie ma jej w sprzedaży, zamiast tego można użyć kapusty włoskiej, trzeba wówczas sparzyć liście, i dodatkowo przygotować słoik kapusty kwaszonej)
pęczek włoszczyzny
20 dkg ryżu
2 łyżeczki wegety, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu, 2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Mielone mięso mieszamy z ryżem, pokrojoną cebulą, drobno pokrojonymi jarzynami, łyżeczką wegety, solą i pieprzem na jednolitą masę. Farszem napełniamy liście kapusty i zwijamy je (powinny mieć podłużny kształt i być mniejsze od polskich gołąbków)

Na dno żaroodpornego naczynia rozłożyć posiekaną kwaszoną kapustę. Na to kładziemy sarmale, przykrywamy warstwą kwaszonej kapusty, znów kładziemy sarmale i tak do ich wyczerpania. Ostatnią warstwę kwaszonej kapusty solimy, pieprzymy, układamy na niej listki laurowe i polewamy odrobiną zimnej wody.

Pieczemy w piekarniku ok. półtorej godziny. Po wyjęciu można ozdobić ostrą papryczką.

Podajemy z kwaśną śmietaną i czerwonym winem. Są też wyśmienite drugiego czy trzeciego dnia.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    jan_rola | 28-01-2016

    Kapusta ma byc kwaszona czy kiszona a ta wegeta to nie przesada przeciez normalny człowiek tego nie uzywa ! Sztuczna przyprawa dla leniwych!! zgroza

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012