- średnie
- powyżej 60 min
- Dodał: bogunia1503
Składniki:
• Duży kurczak
• Cienki, długi pasek słoniny lub świeżego boczku
• Czubata łyżka mała
• Marchew
• Cebula
• Kostka rosołowa
• Kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
• Płaska łyżeczka tymianku
• Liść laurowy
• Sól, pieprz
FARSZ:
• Szklanka łuskanych orzechów
• 2 kopiaste łyżki suszonej żurawiny
• Kieliszek koniaku
• 2 czubate łyżki bułki tartej
• Wątróbka i serce z kurczaka
• ½ szklanki mleka
• Jajko
• Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
WYKONANIE: 1. Żurawinę zalewamy koniakiem, odstawiamy do nasączenia. Dokładnie umytego kurczaka obsuszamy. 2. Przygotowujemy farsz: na desce siekamy orzechy razem z wątróbką i sercem z kurczaka, przekładamy do miseczki, dodajemy tartą bułkę, mleko, jajko, odsączoną z koniaku żurawinę, całość lekko przyprawiamy. 3. Z kurczaka odcinamy końcówki skrzydeł oraz szyję, nacieramy wewnątrz solą, pieprzem oraz rozkruszą kostką rosołową. Nadziewamy przygotowanym farszem, owijamy paskiem słoniny lub boczku, spinamy mocno szpadkami i obsmażamy na maśle, aż się zrumieni. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na pozostałym tłuszczu lekko zasmażamy rozdrobnione warzywa i przyprawy. Całość przekładamy do formy z kurczakiem, szczelnie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika na około 50 minut. 4. Upieczonego, miękkiego kurczaka przekładamy na rozgrzany półmisek, sos z warzywami przecieramy przez sito i, gdy trzeba lekko doprawiamy. Kroimy kurczaka w taki sposób, by w każdej porcji była jednakowa ilość nadzienia. 5. Podajemy z ziemniakami obficie posypanymi koperkiem i ulubioną sałatką. Porcje dla osób dorosłych przed podaniem polewamy koniakiem, w którym moczyła się żurawina, i zapalamy.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.