Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 51

odwiedziny: 103      poprzedni | następny

» powrót

Tarta jeżynowa.

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

Składniki:
Ciasto:
• 30 dag mąki
• 20 dag masła
• 2 żółtka
• 10 dag cukru
• 2 łyżki śmietany 22%
• Szczypta soli
Kruszonka:
• 20 dag mąki
• 10 dag masła
• 10 dag cukru kryształu
Nadzienie:
• 20 dag jeżyn
• 1 kg jabłek
• 3-4 łyżki naturalnego miodu
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• Szczypta mielonego cynamonu
• Tłuszcz do smarowania formy

Sposób przygotowania:

Przygotowanie: • Przygotuj kruszonkę do deseru. Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło. Posiekaj szybko ostrym nożem. Wsyp Cukier. Zagnieć kruszonkę. Wstaw do lodówki, aby się schłodziła. • Z przesianej mąki, masła, szczypty soli, cukru, żółtek i śmietany zagnieć kruche ciasto. Schładzaj 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim formę do tarty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz 10-15 minut. • Jeżyny przebierz, opłucz na sicie pod bieżącą wodą, pozostaw do ocieknięcia. • Jabłka umyj, obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie owoce zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść je w większej misce. Dodaj miód oraz cukier waniliowy i szczyptę cynamonu. Wymieszaj, połącz z jeżynami. • Na podpieczony kruchy spód rozłóż mieszankę owoców. Wierzch posyp schłodzoną kruszonką. Zapiekaj około 20 minut w 180 stopni.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012