- łatwe
- powyżej 60 min
- Dodał: annat
Składniki:
- 50 g ( pół paczki ) świeżych drożdży,
- 1 kg mąki można użyć pól na pól z żytnią
- 1 łyżka czubata soli,
- 3-4 łyżki oliwy,
- 1 szklanka otrąb pszennych,
Można dodać - zależy od gustu:
Dodać:
- 1/2 szklanki siemienia lnianego,
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika łuskanego,
- 1/6 szklanki ziaren dyni łuskanej,
- garść żurawiny suszonej.
- mak do posypania - nie koniecznie
Sposób przygotowania:
Jest to nasz powszedni - chleb, który nie wymaga specjalnych umiejętności, potrzebna jest tylko chęć. Mieszamy drożdże z ciepłą wodą ( można pól na pół z mlekiem. Dodajemy resztę składników porządnie mieszamy i zostawiamy na ok. 30 min. (można od razu przełożyć do keksówki). W międzyczasie wykładamy papierem do pieczenia 2 keksówki. Po ok. 20 min. od wymieszania ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 1000C. (temperatura 1000C ma pomóc w szybszym wyrośnięciu ciasta). Przelewamy ciasto (jest dość luźne) do keksówek ) można posypać wierzch makiem. Pieczemy w temperaturze 2000C ok. 30-40 min.. Wyjmujemy ciepły i ..... smacznego
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
anetatt | 21-03-2014
Powodzenia :)
Jaddwii | 03-04-2014
Punkty: 91
:)
Jaddwii | 05-04-2014
:)
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.