- łatwe
- do 60 min
- Dodał: krysia
Składniki:
• 50 dag młodych ziemniaków (wcześniej ugotowanych)
• 2 młode marchewki
• 1 cukinia
• 1 papryka
• 20 dag różnych wędlin
• 1 jajko
• 1 szklanka śmietany kremówki
• 10dag startego żółtego sera
• 2 ząbki czosnku
• Sól, pieprz
• Tłuszcz do formy
• Listki natki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotowanie: • Marchewki obierz, cukinię i papryki oczyść. Przygotowane warzywa opłucz i razem z ziemniakami potnij na jednakowej wielkości kawałki. Wędlinę pokrój w kosteczkę. • Żaroodporne naczynie posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozłóż pokrojone warzywa oraz wędlinę. Oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 10 minut. • W tym czasie jajko wymieszaj ze śmietaną oraz startym żółtym serem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Sosem równomiernie polej składniki w formie. Piecz dalej około 10 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami natki. Od razu podawaj.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.