Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

kacze nóżki pieczone z owocami

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

4-6 kaczych nóżek
2-3 winne jabłka
1-2 pomarańcze
2 ząbki czosnku
oliwa
garść majeranku
sól
pieprz
2-3 łyżki słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Nóżki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą, solą i czosnkiem.
Wykładamy nóżki do brytfanki.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki.
Pomarańcze dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem i kroimy w plasterki.
Nóżki przykrywamy owocami, posypujemy ziołami i przyprawami, wstawiamy do nagrzanego do ok 200*C piekarnika i pieczemy ok godzinę.
Po ok 40 min można brytfankę przykryć, w ten sposób owoce i mięso będą bardziej soczyste.
Taką kaczkę można podawać z dodatkiem klusek lub pieczonych ziemniaków.
Smacznego :)

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012