Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kompot z suszu

  • średnie
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia dworska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: owoce

Okazje: Boże Narodzenie

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

około 1/2 kg suszonych jabłek
około 1/2 kg suszonych gruszek (najlepiej małych ulęgałek)
około 1/2 kg suszonych śliwek z pestkami
cukier
woda

Sposób przygotowania:

Suszone owoce włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posłodzić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut i odstawić do ostygnięcia. Kompot najlepiej podawać jako napój lub zupę z lanymi kluskami albo ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012