Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Babeczki cytrynowe

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, urodziny, Sylwester, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

300 g mąki
8–10 g suchych drożdży
45 g cukru
4 żółtka
100 g masła

Płyn do nasączania:

skórka Z 3 cytryn
1 litr wody
100 g cukru
100 g miodu
1/2 laski wanilii
50 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Babeczki:

do misy wsypać 150 g mąki i dodać drożdże rozpuszczone
w ciepłej wodzie (około pół szklanki). Wyrobić ciasto, przykryć i zostawić na 30 minut.

Resztę mąki wysypać na stolnicę, dodać cukier, miękkie masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz mąkę z drożdżami. Wyrobić wszystkie składniki na jednolitą, ciągliwą masę. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, po czym krótko wyrobić i podzielić ciasto na małe porcje.

Przełożyć ciasto do foremek na babeczki (średnica 3 cm, wysokość 3,5 cm), włożyć babeczki do piekarnika o temperaturze 180°C i piec przez 12 minut.

Płyn do nasączania:

przez 4 minuty gotować wodę z cukrem, miodem,przeciętą wzdłuż laską wanilii i skórkami cytryn, po czym zostawić płyn do wystygnięcia. Przecedzić, dodać spirytus i moczyć babeczki przez przynajmniej 6 godzin. Wyjąć babeczki i położyć je na chwilę na sitku, by ociekły.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012