Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Cytrynowy makaron domowej roboty.

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: inna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

- 100 g mąki typu 00 - taka będzie najlepsza, ale pszenna też będzie dobra.
- 1 jajko
- szczypta soli
- skórka z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek w środku i rozbić w nie jajko. Dodać sól i posiekaną skórkę z cytryny.
2. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Wałkujemy ciasto, aż będzie bardzo cienkie.
3. Tniemy nasz makaron na wstążki. Szerokość zależy od was :).
4. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. To ile będzie gotował się makaron, zależy od jego grubości.
5. Ja podałam go z oliwą z oliwek roztartą z jednym małym ząbkiem czosnku.


Reszta przepisów na http://iloffood.blogspot.com/. Zapraszamy :)

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012