Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Gotowany filet z pstrąga w zimnym sosie koperkowym

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Głowne składniki: ryby i owoce morza

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

2 pstrągi 200-220 g
150 ml białego wina
warzywa korzeniowe
100 ml wody
mieszanka przypraw (np. tymianek, liść laurowy, rozmaryn)
sól

Sos:
4 łyżki majonezu
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól
cukier
koper

Sposób przygotowania:

Wypatroszone i opłukane pstrągi przekrawamy wzdłuż. Wyjmujemy szkielet i zdejmujemy skórę. Pokrojone warzywa korzeniowe wkładamy do rondla z winem i wodą, solą i mieszanką przypraw. Krótko gotujemy.

Następnie dodajemy filety, które powoli gotujemy 3-4 minuty.
Ugotowane filety z warzywami kładziemy na talerze, podajemy do nich gotowane ziemniaki z pietruszką i zimny sos przygotowany z majonezu, kwaśnej śmietany, soli, niewielkiej ilości cukru i drobno posiekanego, świeżego koperku.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012