Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Guzik

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone, smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

400 ml mleka
300 ml śmietany
3 jajka
sól
300 g mąki średnio mielonej (np. krupczatki)
olej do pieczenia naleśników i natłuszczenia blachy

Nadzienie:
500 g świeżego szpinaku
60 g masła
sól
pieprz mielony
50 g oleju
100 g cebuli
300 g móżdżka cielęcego
100 g startego sera
50 g masła do polania

Sposób przygotowania:

Z mleka, śmietany, jajek, szczypty soli i mąki wyrabiamy jednolite ciasto. Pozostawiamy na chwilę, następnie na oleju smażymy z niego naleśniki.

W tym czasie na maśle dusimy umyty szpinak, solimy i przyprawiamy pieprzem. Na maśle podsmażamy także drobno pokrojoną cebulę, dodajemy posiekany móżdżek i dusimy 10 minut.

Naleśniki kładziemy na natłuszczoną olejem blachę i na zmianę nakładamy na nie szpinak i móżdżek. Ostatni, górny naleśnik posypujemy startym żółtym serem i kropimy rozpuszczonym masłem. Zapiekamy w piekarniku.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012