Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Osterbrot (Chleb wielkanocny)

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: Wielkanoc , inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Na 2 bochenki lub 2 strucle po 1 kg:

500 ml mleka (letniego)
80 g drożdży
120 g tłuszczu (najlepiej smalec wymieszany z margaryną)
120 g cukier
1 jajko
2 żółtka
rum
cytryna
trochę białego wina
1,20 kg pszennej mąki
1,50 łyżeczki soli
1 żółtko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Mleko, drożdże, tłuszcz, cukier, jajko, żółtka i dodatki smakowe(bez soli!) wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie dodać mąkę z solą i wyrobić gładkie ciasto.

Włożyć je do naczynia, przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu.

Po ponownym wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść, formować następnie bochenki lub strucle.

Umieścić w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić ponownie do wyrośnięcia.

Posmarować następnie wierzch roztrzepanym żółtkiem i piec ok. 40 min. w temperaturze 180 °C.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012