Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Ryż zapiekany z kiełbasą, groszkiem i karczochami

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

350 g ryżu Parboiled
200 g surowej kiełbasy
80 g zielonego groszku
3 karczochy
1 mała cebula
1 warzecha bulionu warzywnego
15 g suszonych grzybów
3 łyżki parmezanu
70 g masła
150 ml białego wina

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z 40 g
masła. Do cebuli dodać rozdrobnioną kiełbasę, zielony
groszek, karczochy oczyszczone z twardych liści i pokrojone
w cząstki, bulion warzywny oraz grzyby uprzednio namoczone i odciśnięte (zachować wodę z moczenia).
Wszystkie składniki dusić przez około 30 minut na średnim ogniu.

Ryż ugotować w osolonej wodzie (5 minut), odcedzić go i przełożyć do sosu z kiełbasą i warzywami. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe masło, starty parmezan, pieprz, białe wino i 10 łyżek wody, w której
wcześniej moczyły się grzyby.

Przełożyć ryż do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem i zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C przez 30-35 minut. Po 10 minutach zapiekania przemieszać ryż. Gdy zapiekanka ryżowa będzie gotowa,
wyjąć ją z piekarnika i serwować na gorąco.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012