Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Udziec jagnięcy z kaszą gryczaną i kurkami

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

600 g udziec jagnięcy bez kości
4 ząbki czosnku
80 g słoniny
sól
pieprz
smalec
1 szalotka
gałązka tymianu
wywar

kasza gryczana:

100 g kaszy gryczanej
30 g suszonych grzybów
200 g kurek lub boczniaków ostrogowatych
1 szalotka
2 ząbki czosnku
smalec
kminek
majeranek
sól
pieprz
masło

Sposób przygotowania:

Udziec dzielimy na dwa kształtne kawałki, które szpikujemy czosnkiem i słoniną, przyprawiamy solą, pieprzem i ze wszystkich stron opiekamy na smalcu, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i gałązkę tymianu, podlewamy wodą lub wywarem i pod przykryciem dusimy w piekarniku do miękkości.

Grzyby mieszamy z kaszą gryczaną, zalewamy gorącą wodą w stosunku: porcja kaszy i półtorej porcji wody, i pozostawiamy co najmniej na godzinę. Na smalcu opiekamy pokrojoną szalotkę i czosnek, podsmażamy kaszę gryczaną z grzybami, przyprawiamy kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Kurki lub boczniaki podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.

Na talerz kładziemy porcję kaszy gryczanej, plaster mięsa (kroimy w poprzek włókien)i na koniec smażone kurki.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012