Jesienne kulinaria "Jem Jem" - Dzień Dobrego Fermentu
Adres: | oś. Górali 5 |
Miejscowość: | 31-959 Kraków woj. małopolskie |
Rozpoczęcie: | 2016-10-22 10:00:00 |
Zakończenie: | 2016-10-22 16:00:00 |
Wstęp: | Wstęp wolny! |
Wymagane zapisy: | nie |
Prowadzący(a): | Barbara Solecka |
Organizator: | Ośrodek Kultury im. C. K. Norwida |
22 października 2016, godz. 10:00–16:00, Ośrodek Kultury im. C. K. Norwida, os. Górali 5, Kraków
Jesienne kulinaria "Jem Jem" - Dzień Dobrego Fermentu
Ośrodek kultury im C. K. Norwida zaprasza na 2. Jesienne kulinaria "Jem Jem" - Dzień Dobrego Fermentu.
Jesienne kulinaria "Jem Jem" to impreza mająca na celu propagowanie zdrowego odżywiania poprzez organizowanie warsztatów kulinarnych, wykładów i konkursów. W tej edycji chcielibyśmy przekazać, jakie dobrodziejstwa płyną z jedzenia kiszonek. Dlatego proponujemy warsztaty kiszenia kapusty domowym sposobem, robienia octów, ważenia piwa, robienia rzeźb z owoców i warzyw, a także wykłady dietetyka.
Miłośników wypieków zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie na jesienne ciasto.
Program:
10:00-11:00 Dobre probiotyki. Spotkanie z dietetykiem.
Po prelekcji, dietetyk Naturhouse - mgr Ewa Marewicz (Centrum Dietetyczne Naturhouse) zaprasza na bezpłatną analizę składu ciała (pomiar tkanki tłuszczowej i zawartości wody w organizmie, obliczenie BMI) wraz z konsultacją; każda osoba, która podda się badaniu otrzyma wyniki w postaci książeczki pomiarów.
10:00-12:00 Przyjmowanie zgłoszeń do konkursu na jesienne ciasto.
11:15-12:15 Jak ważyć piwo w domu - wykład Andrzeja Kuglina. Pasjonat piwa i właściciel Huty Piwa pokaże domowe sposoby ważenia piwa.
12:30-13:45 Jak fermentować warzywa, czyli domowe sposoby kiszenia kapusty białej, kapusty pekińskiej - kimchi, robienia octów i lemoniady pokaże i opowie Małgorzata Kaczmarczyk – pasjonatka ziół, autorka bloga "Ziołowa Wyspa".
13:45–14:30 Ocena ciast konkursowych.
14:45–15:45 Pokaz carvingu - artystycznego tworzenia dekoracji z owoców i warzyw. Prowadzenie Łukasz Zasada - cukiernik, pasjonat carvingu.
16:00 Ogłoszenie wyników konkursu na jesienne ciasto.
Dodatkowo:
10:00–16:00 Biblioteka Ośrodka Kultury Norwida zaprasza na kiermasz książek i skorzystanie z propozycji wyboru literatury na jesienny wieczór.
10:00–16:00 Koło Pszczelarzy w Nowej Hucie – prezentacja i sprzedaż miodów, pyłków itp.
Sponsorzy:
Agro Serwis, producent przetworów warzywno-owocowych marki RAJDIMPEX.
Partnerzy:
Centrum Dietetyczne Naturhouse,
os. 2 Pułku Lotniczego 1 E, Kraków
Huta Piwa, os. Szkolne 35, Kraków
Pracownia Ceramiczna KLAJSTER MAJSTER, ul. Sądecka 15, Rabka-Zdrój
Koło Pszczelarzy w Nowej Hucie
KONKURS NA JESIENNE CIASTO
Ośrodek Kultury im C. K. Norwida zaprasza do uczestnictwa w konkursie na JESIENNE CIASTO.
Na uczestników czekają nagrody i świetna zabawa.
Konkurs na jesienne ciasto to świetny moment na zaprezentowanie swoich talentów kulinarnych, podzielenie się doświadczeniem i zdobycie nagrody.
Warunkiem udziału w konkursie jest dokonanie wcześniejszego zgłoszenia – najpóźniej do 19 października 2016 r. poprzez przesłanie podpisanej deklaracji zgłoszeniowej na adres [email protected] lub dostarczenie osobiście do Ośrodka Kultury im C. K. Norwida os. Górali 5 w Krakowie. Deklarację przystąpienia do konkursu można pobrać na stronie www.okn.edu.pl. Każdy uczestnik konkursu przygotuje ciasto i przekaże je organizatorowi w dniu konkursu, tj. 22 października 2016 r. w godz. 10.00–12.00. Ciasto powinno być dostarczone na konkurs w formie gotowej. Do ciasta należy dołączyć dane osoby zgłaszającej. Komisja konkursowa powołana przez organizatora dokona oceny w dniu 22 października 2016 r.
Udział w konkursie jest bezpłatny. Każdy z uczestników może zgłosić jedno ciasto.
Wstęp wolny.
Ośrodek Kultury im. C. K. Norwida
Os. Górali 5, Kraków
Barbara Solecka
tel. 12 644 27 65 w. 17
[email protected]
www.okn.edu.pl
Jesienne kulinaria "Jem Jem" - Dzień Dobrego Fermentu
Ośrodek kultury im C. K. Norwida zaprasza na 2. Jesienne kulinaria "Jem Jem" - Dzień Dobrego Fermentu.
Jesienne kulinaria "Jem Jem" to impreza mająca na celu propagowanie zdrowego odżywiania poprzez organizowanie warsztatów kulinarnych, wykładów i konkursów. W tej edycji chcielibyśmy przekazać, jakie dobrodziejstwa płyną z jedzenia kiszonek. Dlatego proponujemy warsztaty kiszenia kapusty domowym sposobem, robienia octów, ważenia piwa, robienia rzeźb z owoców i warzyw, a także wykłady dietetyka.
Miłośników wypieków zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie na jesienne ciasto.
Program:
10:00-11:00 Dobre probiotyki. Spotkanie z dietetykiem.
Po prelekcji, dietetyk Naturhouse - mgr Ewa Marewicz (Centrum Dietetyczne Naturhouse) zaprasza na bezpłatną analizę składu ciała (pomiar tkanki tłuszczowej i zawartości wody w organizmie, obliczenie BMI) wraz z konsultacją; każda osoba, która podda się badaniu otrzyma wyniki w postaci książeczki pomiarów.
10:00-12:00 Przyjmowanie zgłoszeń do konkursu na jesienne ciasto.
11:15-12:15 Jak ważyć piwo w domu - wykład Andrzeja Kuglina. Pasjonat piwa i właściciel Huty Piwa pokaże domowe sposoby ważenia piwa.
12:30-13:45 Jak fermentować warzywa, czyli domowe sposoby kiszenia kapusty białej, kapusty pekińskiej - kimchi, robienia octów i lemoniady pokaże i opowie Małgorzata Kaczmarczyk – pasjonatka ziół, autorka bloga "Ziołowa Wyspa".
13:45–14:30 Ocena ciast konkursowych.
14:45–15:45 Pokaz carvingu - artystycznego tworzenia dekoracji z owoców i warzyw. Prowadzenie Łukasz Zasada - cukiernik, pasjonat carvingu.
16:00 Ogłoszenie wyników konkursu na jesienne ciasto.
Dodatkowo:
10:00–16:00 Biblioteka Ośrodka Kultury Norwida zaprasza na kiermasz książek i skorzystanie z propozycji wyboru literatury na jesienny wieczór.
10:00–16:00 Koło Pszczelarzy w Nowej Hucie – prezentacja i sprzedaż miodów, pyłków itp.
Sponsorzy:
Agro Serwis, producent przetworów warzywno-owocowych marki RAJDIMPEX.
Partnerzy:
Centrum Dietetyczne Naturhouse,
os. 2 Pułku Lotniczego 1 E, Kraków
Huta Piwa, os. Szkolne 35, Kraków
Pracownia Ceramiczna KLAJSTER MAJSTER, ul. Sądecka 15, Rabka-Zdrój
Koło Pszczelarzy w Nowej Hucie
KONKURS NA JESIENNE CIASTO
Ośrodek Kultury im C. K. Norwida zaprasza do uczestnictwa w konkursie na JESIENNE CIASTO.
Na uczestników czekają nagrody i świetna zabawa.
Konkurs na jesienne ciasto to świetny moment na zaprezentowanie swoich talentów kulinarnych, podzielenie się doświadczeniem i zdobycie nagrody.
Warunkiem udziału w konkursie jest dokonanie wcześniejszego zgłoszenia – najpóźniej do 19 października 2016 r. poprzez przesłanie podpisanej deklaracji zgłoszeniowej na adres [email protected] lub dostarczenie osobiście do Ośrodka Kultury im C. K. Norwida os. Górali 5 w Krakowie. Deklarację przystąpienia do konkursu można pobrać na stronie www.okn.edu.pl. Każdy uczestnik konkursu przygotuje ciasto i przekaże je organizatorowi w dniu konkursu, tj. 22 października 2016 r. w godz. 10.00–12.00. Ciasto powinno być dostarczone na konkurs w formie gotowej. Do ciasta należy dołączyć dane osoby zgłaszającej. Komisja konkursowa powołana przez organizatora dokona oceny w dniu 22 października 2016 r.
Udział w konkursie jest bezpłatny. Każdy z uczestników może zgłosić jedno ciasto.
Wstęp wolny.
Ośrodek Kultury im. C. K. Norwida
Os. Górali 5, Kraków
Barbara Solecka
tel. 12 644 27 65 w. 17
[email protected]
www.okn.edu.pl
Wyszukaj w Informatorze
Kiedy wybrać pieluchomajtki, a kiedy...
W przypadku nietrzymania moczu bardzo ważna jest odpowiednia ochrona – nie tylko dla...