Smaki kultury „Uczta Babette – filmowe inspiracje"
Adres: | os. Złotego Wieku 14 |
Miejscowość: | 31-616 Kraków woj. małopolskie |
Rozpoczęcie: | 2015-09-10 11:00:00 |
Zakończenie: | 2015-09-10 13:00:00 |
Wstęp: | 0 zł |
Wymagane zapisy: | tak |
Prowadzący(a): | Mateusz Kicka, Ernest Ogórek |
Organizator: | Ośrodek Kultury im. C. K. Norwida |
Kino i kuchnia – jak to smakuje?
Jedzenie to bez wątpienia jedna z najważniejszych i najprzyjemniejszych czynności życiowych. Pozwala ono nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie, ale i stanowi treść naszych codziennych rytuałów. Nie może zatem dziwić, że tematyka kulinarna obecna jest również i w kinie – traktującym przecież najczęściej o nas, ludziach – niemal od samego początku jego istnienia. Sceny przygotowywania oraz spożywania posiłków wykorzystywane są przez filmowców jako nośniki wielu znaczeń, pełniąc przy tym – w zależności od sposobu ich użycia – różnorakie funkcje. Celem wykładu będzie zaprezentowanie metod ukazywania tego rodzaju wątków w kinie, a także omówienie najważniejszych znaczeń wynikających z ich zastosowania. Na przykładzie konkretnych dzieł prelegent przedstawi specyfikę funkcjonowania motywów kulinarnych w przestrzeni filmowej. Za ilustrację posłużą mu zarówno „pokryte kurzem” klasyki X Muzy, jak i topowe dzieła współczesne, goszczące na co dzień na ekranach wielkich multipleksów.
Zapraszamy i życzymy smacznego!
Mateusz Kicka – absolwent filmoznawstwa na UJ, doktorant na Wydziale Zarządzania i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Jagiellońskiego. Prowadzi zajęcia z dokumentu, a jego praca doktorska poświęcona jest dokumentowi muzycznemu. Jego publikacje można przeczytać m.in. w czasopiśmie Media Kultura Komunikacja Społeczna.
Smaki kultury to międzypokoleniowy projekt, łączący starszych i młodszych pasjonatów kultury i sztuki kulinarnej. Wspólnie realizowane spotkania, będą miejscem dialogu, inspirującej rozmowy, wspólnego gotowania, wymiany myśli, wiedzy i przepisów kulinarnych. Projekt ma na celu integrację wewnątrz i międzypokoleniową w oparciu o kulturę, literaturę i film. Wstęp wolny.
Organizatorzy: Towarzystwo Ratowania Kultury w Nowej Hucie,
Klub Kuźnia Ośrodka Kultury im. C.K. Norwida,
Projekt jest współfinansowany ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.
Informacje i zapisy na warsztaty: Klub Kuźnia Ośrodka Kultury im. Norwida, os. Złotego Wieku 14, tel. 12 6480886, e-mail: [email protected]
Jedzenie to bez wątpienia jedna z najważniejszych i najprzyjemniejszych czynności życiowych. Pozwala ono nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie, ale i stanowi treść naszych codziennych rytuałów. Nie może zatem dziwić, że tematyka kulinarna obecna jest również i w kinie – traktującym przecież najczęściej o nas, ludziach – niemal od samego początku jego istnienia. Sceny przygotowywania oraz spożywania posiłków wykorzystywane są przez filmowców jako nośniki wielu znaczeń, pełniąc przy tym – w zależności od sposobu ich użycia – różnorakie funkcje. Celem wykładu będzie zaprezentowanie metod ukazywania tego rodzaju wątków w kinie, a także omówienie najważniejszych znaczeń wynikających z ich zastosowania. Na przykładzie konkretnych dzieł prelegent przedstawi specyfikę funkcjonowania motywów kulinarnych w przestrzeni filmowej. Za ilustrację posłużą mu zarówno „pokryte kurzem” klasyki X Muzy, jak i topowe dzieła współczesne, goszczące na co dzień na ekranach wielkich multipleksów.
Zapraszamy i życzymy smacznego!
Mateusz Kicka – absolwent filmoznawstwa na UJ, doktorant na Wydziale Zarządzania i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Jagiellońskiego. Prowadzi zajęcia z dokumentu, a jego praca doktorska poświęcona jest dokumentowi muzycznemu. Jego publikacje można przeczytać m.in. w czasopiśmie Media Kultura Komunikacja Społeczna.
Smaki kultury to międzypokoleniowy projekt, łączący starszych i młodszych pasjonatów kultury i sztuki kulinarnej. Wspólnie realizowane spotkania, będą miejscem dialogu, inspirującej rozmowy, wspólnego gotowania, wymiany myśli, wiedzy i przepisów kulinarnych. Projekt ma na celu integrację wewnątrz i międzypokoleniową w oparciu o kulturę, literaturę i film. Wstęp wolny.
Organizatorzy: Towarzystwo Ratowania Kultury w Nowej Hucie,
Klub Kuźnia Ośrodka Kultury im. C.K. Norwida,
Projekt jest współfinansowany ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.
Informacje i zapisy na warsztaty: Klub Kuźnia Ośrodka Kultury im. Norwida, os. Złotego Wieku 14, tel. 12 6480886, e-mail: [email protected]
Wyszukaj w Informatorze
Kiedy wybrać pieluchomajtki, a kiedy...
W przypadku nietrzymania moczu bardzo ważna jest odpowiednia ochrona – nie tylko dla...