Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Smaki kultury „Uczta Babette – filmowe inspiracje"


Klub Kuźnia zaprasza na autorski wykład „Kino i kuchnia – jak to smakuje? ” na temat funkcjonowania motywów kulinarnych w przestrzeni filmowej, który przedstawi filmoznawca Mateusz Kicka oraz na warsztaty kulinarne inspirowane filmem.

Adres: os. Złotego Wieku 14
Miejscowość: 31-616 Kraków woj. małopolskie
Rozpoczęcie: 2015-09-10 11:00:00
Zakończenie: 2015-09-10 13:00:00
Wstęp: 0 zł
Wymagane zapisy: tak
Prowadzący(a): Mateusz Kicka, Ernest Ogórek
Organizator: Ośrodek Kultury im. C. K. Norwida
Kino i kuchnia – jak to smakuje?
Jedzenie to bez wątpienia jedna z najważniejszych i najprzyjemniejszych czynności życiowych. Pozwala ono nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie, ale i stanowi treść naszych codziennych rytuałów. Nie może zatem dziwić, że tematyka kulinarna obecna jest również i w kinie – traktującym przecież najczęściej o nas, ludziach – niemal od samego początku jego istnienia. Sceny przygotowywania oraz spożywania posiłków wykorzystywane są przez filmowców jako nośniki wielu znaczeń, pełniąc przy tym – w zależności od sposobu ich użycia – różnorakie funkcje. Celem wykładu będzie zaprezentowanie metod ukazywania tego rodzaju wątków w kinie, a także omówienie najważniejszych znaczeń wynikających z ich zastosowania. Na przykładzie konkretnych dzieł prelegent przedstawi specyfikę funkcjonowania motywów kulinarnych w przestrzeni filmowej. Za ilustrację posłużą mu zarówno „pokryte kurzem” klasyki X Muzy, jak i topowe dzieła współczesne, goszczące na co dzień na ekranach wielkich multipleksów.
Zapraszamy i życzymy smacznego!
Mateusz Kicka – absolwent filmoznawstwa na UJ, doktorant na Wydziale Zarządzania i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Jagiellońskiego. Prowadzi zajęcia z dokumentu, a jego praca doktorska poświęcona jest dokumentowi muzycznemu. Jego publikacje można przeczytać m.in. w czasopiśmie Media Kultura Komunikacja Społeczna.

Smaki kultury to międzypokoleniowy projekt, łączący starszych i młodszych pasjonatów kultury i sztuki kulinarnej. Wspólnie realizowane spotkania, będą miejscem dialogu, inspirującej rozmowy, wspólnego gotowania, wymiany myśli, wiedzy i przepisów kulinarnych. Projekt ma na celu integrację wewnątrz i międzypokoleniową w oparciu o kulturę, literaturę i film. Wstęp wolny.

Organizatorzy: Towarzystwo Ratowania Kultury w Nowej Hucie,
Klub Kuźnia Ośrodka Kultury im. C.K. Norwida,

Projekt jest współfinansowany ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.

Informacje i zapisy na warsztaty: Klub Kuźnia Ośrodka Kultury im. Norwida, os. Złotego Wieku 14, tel. 12 6480886, e-mail: [email protected]

Zobacz na mapie

Wyszukaj w Informatorze

webstar 2012