- łatwe
- do 30 min
- Dodał: jadziap64
Składniki:
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka miodu
• 75 dag wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
• ½ szklanki śmietanki 30 proc.
• 30 dag makaronu np. kolanka
• płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
W garnku o grubym dnie, na małym ogniu zagotuj wino ze szklanka wody. Wsyp cukier puder i dodaj miód. Dołóż wiśnie, zwiększ ogień, poczekaj aż całość ponownie zawrze. Następnie ponownie zmniejsz płomień i gotuj około 10 minut. Od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach wlej wodę (kilka łyżek) wymieszaną z 1 łyżeczką mąki kukurydzianej. Gotuj 2-3 minuty, a następnie zdejmij garnek z ognia i całość zmiksuj na gładką masę (2-3 łyżki wiśni odłóż do dekoracji). Następnie dodaj śmietankę i całość podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. W dużej ilości osolonego wrzątku ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedź i osącz. Wlej mus na talerze. Do każdego włóż po porcji makaronu i kilka wiśni. Można posypać płatkami migdałowymi.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.