- łatwe
- powyżej 60 min
- Dodał: plomien777
Składniki:
• boczek surowy (około 1 kg)
• 6 ząbków czosnku
• 2 łyżki suszonego majeranku
• 1/2 łyżeczki tymianku
• 1/2 przyprawy do mięsa pieczonego
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
• odrobina soli (jeżeli nie dajemy przypraw z jej dodatkiem)
• 1/2 przyprawy do gyrosa
• 2 liście laurowe (pokruszone)
• 2 owoce jałowca (rozgniecione)
• 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
• olej lub oliwa
• 6 ząbków czosnku
• 2 łyżki suszonego majeranku
• 1/2 łyżeczki tymianku
• 1/2 przyprawy do mięsa pieczonego
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
• odrobina soli (jeżeli nie dajemy przypraw z jej dodatkiem)
• 1/2 przyprawy do gyrosa
• 2 liście laurowe (pokruszone)
• 2 owoce jałowca (rozgniecione)
• 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
• olej lub oliwa
Sposób przygotowania:
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej pasty ziołowo czosnkowej. • Powstałą ziołową pastą smarujemy boczek i odkładamy do lodówki na co najmniej dobę. • Po 24 godzinach pieczemy w 180°C ok. 50-60 minut. • Boczek najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu. • Można go podawać z chrzanem, ćwikłą, marynatami i różnymi sosami.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.