Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 0

odwiedziny: 1      poprzedni | następny

» powrót

SERNIK Z MAKOWYMI ROLADKAMI

  • średnie
  • powyżej 60 min

Składniki:

CIASTO:
• Jajko, 5 żółtek
• Kostka margaryny
• 1 ½ szklanki cukru
• 2 ½ szklanki mąki
• Łyżka smalcu
• Szklanka kwaśnej śmietany
• Łyżeczka proszku do pieczenia
• Łyżeczka amoniaku
• Powidła - na wierzch ciasta
MASA MAKOWA:
• 5 białek
• 1 ¼ szklanki cukru
• 30 dag maku sparzonego i zmielonego
• Zapach migdałowy
MASA SEROWA:
• 1 ¼ kg białego sera (zmielonego)
• ½ kostki margaryny
• Szklanka cukru
• 6 jaj
• Budyń śmietankowy
• Łyżeczka proszku do pieczenia
POLEWA:
• 4 łyżki cukru
• 2 łyżki gęstej śmietany
• 1 łyżka ciemnego kakao
• 5 dag margaryny

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 5 części. Pierwszą część rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem brytfanki i posmarować powidłami. 2. Zrobić masę makową: białka ubić z cukrem, dodać mak oraz zapach migdałowy, całość wymieszać. 3. Każdą z 4 części ciasta rozwałkować na cienki placek. Rozłożyć masę makową i uformować rolady. Położyć je obok siebie wzdłuż blachy, na posmarowanym powidłami spodzie z ciasta. 4. Zrobić masę serową: żółtka z 6 jaj utrzeć z margaryną. Do masy dodać ser, cukier, budyń oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i także dodać do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowaną masą serową zalać rolady. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 ½ godziny. 5. Wymieszać wszystkie składniki polewy i gotować przez 3 minuty. Gorącą polewą posmarować ciasto .


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012