Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 0

odwiedziny: 42      następny

» powrót

Ciasto bakaliowe

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

3 szklanki mąki
pół szklanki cukru
3 banany miękkie
pół szklanki oleju (lub pół masła albo margaryny)
3 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek, orzechów włoskich
4 średnie marchewki
aromat cytrynowy
wiórki kokosowe
gotowa polewa czekoladowa


Sposób przygotowania:

Marchew obrać, umyc i na tarce o małych oczkach zetrzeć, włożyć ją do dużej miski. Dodajemy spażone rodzynki, lekko pogniecione orzechy włoskie, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, aromat cytrynowy, banany, które rozgniatamy widelcem, cynamon oraz tłuszcz i na koniec dodajemy jajka. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Okrągłą blaszkę wykładamy folią aluminiową i pieczemy w temp. około 170 st.C przez okres około 1 godziny. Placek można polać gotową polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012