- łatwe
- do 60 min
- Dodał: dankar
Składniki:
• 10 dag migdałowych ciasteczek
• ½ tabliczki czekolady
• 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
• Po 2-3 łyżki likieru migdałowego i cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 1 szklanka porzeczek
• Listki mięty lub melisy do dekoracji
Sposób przygotowania:
Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj, przekrój na połówki, wyciśnij sok. Połam na małe kawałki lub posiekaj ostrym nożem ciasteczka migdałowe i czekoladę. Serek mascarpone przełóż do miski. Dodaj likier migdałowy (albo kilka kropli olejku migdałowego rozpuszczonego w 2 łyżkach wody). Wsyp do miski cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodaj jogurt i sok z cytryny. Przygotowane składniki zmiksuj na gładki krem. Wstaw do lodówki, aby masa lekko się schłodziła i stężała. W tym czasie przebierz i opłucz porzeczki. Osusz je delikatnie, na koniec poobrywaj z szypułek. Kilka gałązek odłóż do dekoracji. Do pucharków włóż kawałki ciastek i czekolady, wsyp porzeczki, rozłóż krem i przemieszaj. Ozdób owocami i listkami mięty lub melisy.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.