Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 12

odwiedziny: 33      poprzedni | następny

» powrót

KREM Z PORZECZKAMI, CZEKOLADĄ I CIASTKAMI

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

• 1 cytryna
• 10 dag migdałowych ciasteczek
• ½ tabliczki czekolady
• 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
• Po 2-3 łyżki likieru migdałowego i cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 1 szklanka porzeczek
• Listki mięty lub melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj, przekrój na połówki, wyciśnij sok. Połam na małe kawałki lub posiekaj ostrym nożem ciasteczka migdałowe i czekoladę. Serek mascarpone przełóż do miski. Dodaj likier migdałowy (albo kilka kropli olejku migdałowego rozpuszczonego w 2 łyżkach wody). Wsyp do miski cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodaj jogurt i sok z cytryny. Przygotowane składniki zmiksuj na gładki krem. Wstaw do lodówki, aby masa lekko się schłodziła i stężała. W tym czasie przebierz i opłucz porzeczki. Osusz je delikatnie, na koniec poobrywaj z szypułek. Kilka gałązek odłóż do dekoracji. Do pucharków włóż kawałki ciastek i czekolady, wsyp porzeczki, rozłóż krem i przemieszaj. Ozdób owocami i listkami mięty lub melisy.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012