Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 6

odwiedziny: 15      poprzedni | następny

» powrót

NALEŚNIKI BUDYNIOWE Z SEREM I SOSEM TRUSKAWKOWYM

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

Ciasto:
• 4 jajka
• 300 ml mleka
• 20 dag mąki
• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• olej
• 1 łyżeczka cukru

Farsz:
• 30 dag białego sera
• 3 łyżki cukru
• 6 dużych truskawek

Sos truskawkowy:
• ½ kg truskawek
• 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
• 200 ml słodkiej śmietanki
• 1 łyżkę cukru pudru

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z mlekiem, stopniowo dodawać mąkę i budyń na koniec wsypać cukier. Przygotować gładkie ciasto. Patelnię posmarować olejem, wlewać na nią po porcji ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Ser biały utrzyj z cukrem i kilkoma łyżkami śmietanki. Na koniec dodaj umyte i pokrojone w małą kostkę truskawki. Całość delikatnie wymieszaj. Gotowe naleśniki posmaruj farszem i zroluj. Sos: umyj truskawki, osącz na sitku i obierz z szypułek (kilka zostaw do dekoracji). Truskawki zmiksuj razem z cukrem na gładką masę. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżkę cukru pudru. Naleśniki podawaj ze śmietanką, polane sosem truskawkowym i udekorowane truskawkami i listkami melisy.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012