NALEŚNIKI BUDYNIOWE Z SEREM I SOSEM TRUSKAWKOWYM
- łatwe
- do 60 min
- Dodał: dankar
Składniki:
• 4 jajka
• 300 ml mleka
• 20 dag mąki
• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• olej
• 1 łyżeczka cukru
Farsz:
• 30 dag białego sera
• 3 łyżki cukru
• 6 dużych truskawek
Sos truskawkowy:
• ½ kg truskawek
• 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
• 200 ml słodkiej śmietanki
• 1 łyżkę cukru pudru
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z mlekiem, stopniowo dodawać mąkę i budyń na koniec wsypać cukier. Przygotować gładkie ciasto. Patelnię posmarować olejem, wlewać na nią po porcji ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Ser biały utrzyj z cukrem i kilkoma łyżkami śmietanki. Na koniec dodaj umyte i pokrojone w małą kostkę truskawki. Całość delikatnie wymieszaj. Gotowe naleśniki posmaruj farszem i zroluj. Sos: umyj truskawki, osącz na sitku i obierz z szypułek (kilka zostaw do dekoracji). Truskawki zmiksuj razem z cukrem na gładką masę. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżkę cukru pudru. Naleśniki podawaj ze śmietanką, polane sosem truskawkowym i udekorowane truskawkami i listkami melisy.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.