- łatwe
- do 60 min
- Dodał: dankar
Składniki:
• 1 łyżka kakao
• 10 dag gorzkiej czekolady
• 250 dag serka mascarpone
• 5 łyżek cukru pudru
• 2 żółtka
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 opakowanie galaretki truskawkowej
• 25 dag truskawek
• 5 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
150 ml kremówki ubij na sztywno i połącz z 1 łyżką kakao. Masę rozłóż do 4 pucharków. Pozostałą kremówkę wlej do rondelka, wrzuć pokruszoną czekoladę. Gotuj na małym ogniu, aż się rozpuści. Przestudź ją i rozlej do pucharków. Żółtka umieść w miseczce, dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Utrzyj w kąpieli wodnej na gładką masę. Dodaj do serka mascarpone i starannie wymieszaj. Kilka łyżek odłóż do dekoracji. Resztę masy serowej porozkładaj do pucharków. Galaretkę rozpuść w 250 ml wody. Truskawki oczyść i pokrój w kostkę. Ułóż na masie serowej i polej tężejącą galaretkę. Deserki udekoruj odłożoną masą z mascarpone, połówkami truskawek, płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni i listkami melisy.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.