Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 54

odwiedziny: 66      poprzedni | następny

» powrót

Jabłka z bakaliami pieczone w folii.

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

Składniki:
• 4 winne jabłka
• 1 cytryna
• 4 łyżki rodzynek
• 4 łyżki posiekanych orzechów i migdałów
• 4 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
• 4 łyżki płynnego miodu
• 2 łyżki masła
• 1 kieliszek rumu
• Szczypta mielonych goździków, mielonego cynamonu i kardamonu

Sposób przygotowania:

Przygotowanie: • Rodzynki dokładnie umyj i na chwilę pozostaw na sitku do osączenia. Potem włóż do miseczki i namocz w rumie. • Jabłka umyj i dokładnie wytrzyj. Z każdego odkrój wierzch i wykrój gniazdo nasienne. Cytrynę umyj i otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Środki jabłek skrop cytrynowym sokiem. Oprósz mielonym cynamonem, kardamonem i goździkami. • Rodzynki wymieszaj z dżemem pomarańczowym, miodem, posiekanymi orzechami, migdałami i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowanym nadzieniem napełnij jabłka. • Na wierzchu połóż wiórki masła. Ułóż jabłka na kawałkach folii aluminiowej i zawiń każde osobno. Ustaw na ruszcie i piecz około 15-20 minut.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012