- łatwe
- do 60 min
- Dodał: zmodelewski
Składniki:
• 4 winne jabłka
• 1 cytryna
• 4 łyżki rodzynek
• 4 łyżki posiekanych orzechów i migdałów
• 4 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
• 4 łyżki płynnego miodu
• 2 łyżki masła
• 1 kieliszek rumu
• Szczypta mielonych goździków, mielonego cynamonu i kardamonu
Sposób przygotowania:
Przygotowanie: • Rodzynki dokładnie umyj i na chwilę pozostaw na sitku do osączenia. Potem włóż do miseczki i namocz w rumie. • Jabłka umyj i dokładnie wytrzyj. Z każdego odkrój wierzch i wykrój gniazdo nasienne. Cytrynę umyj i otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Środki jabłek skrop cytrynowym sokiem. Oprósz mielonym cynamonem, kardamonem i goździkami. • Rodzynki wymieszaj z dżemem pomarańczowym, miodem, posiekanymi orzechami, migdałami i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowanym nadzieniem napełnij jabłka. • Na wierzchu połóż wiórki masła. Ułóż jabłka na kawałkach folii aluminiowej i zawiń każde osobno. Ustaw na ruszcie i piecz około 15-20 minut.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.