- średnie
- do 60 min
- Dodał: malares
Składniki:
- wątróbka drobiowa - 30dag.
- por ( biało-zielona część, bez liści) - 2szt
- cebula dymka (biało-zielona część, bez piór) - 3 szt
- papryka czerwona - 1szt
- miód wielokwiatowy - 4 łyżki
- cukier trzcinowy - 1 łyżka
- sake - 2 łyżki
- mirin (japońskie wino do gotowania ) - 2 łyżki
- sos sojowy jasny - 100ml
- woda - 4 łyżki
- sok wyciśnięty ze startego świeżego korzenia imbiru - 1 łyżka
- patyczki do szaszłyków namoczone co najmniej przez 30 min. w wodzie ( dzięki temu zabiegowi nie będą się tak szybko przypalać)
Sposób przygotowania:
Przygotowamie marynaty: Do rondla wlewamy 100ml sosu sojowego,4 łyżki wody, 2 łyżki sake, 2 łyżki mirinu, 4 łyżi miodu wielokwiatowego, 1 łyżkę świeżego soku imbirowego oraz dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 2 minuty do aż cuier się rozpuści a alkohol częściowo odparuje. Marynatę odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie składników: Udka z kurczaka filetujemy i kroimy na kawałki ok. 2x3 cm Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy i kroimy na kawałki ok. 2x3 cm Dymkę kroimy na kawałki długości 3cm, paprykę na kawałki o wymiarach ok. 2x2 cm zaś pora na 2 cm kawałki . Kurczaka, wątróbkę i warzywa umieszczamy w 3 osobnych miseczkach, do każdej z nich wlewamy po 3 łyżki przestudzonej marynaty i odstawiamy na 30 min. do lodówki. Przygotowanie szaszłyków: Przygotowujemy 3 rodzaje szaszłyków - warzywne - z nabijanych naprzemiennie kawałków cebuli dymki i papryki - z wątróbek - z mięsa z ud kurczaka i pora ( nabijanie zaczynamy i kończymy porem) Pozostałą marynatę łączymy z tą która pozostała w miseczkach. Szaszłyki układamy na grillu i grillujemy ok. 12 minut, pamitająco o częstym przewracaniu i smarowaniu pozostałą marynatą.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.