Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 0

odwiedziny: 0      następny

» powrót

Rozkoszny makowiec

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:


Składniki:
500 gramów maku
1,5 litra mleka do moczenia maku
1 kostka masła
1 szklanka cukru
10 jajek
250 gram bakalii ( migdały, orzechy włoskie, rodzynki)
1 łyżeczka olejku migdałowego
1 kg mąki
Cukier wanilinowy
100 gram drożdży
2 łyżki cukru białego
1,5 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Cóż tak pachnie, ach rozkosznie! W kuchni robi się już tłocznie. Bo dziś makowiec jest pieczony, I szybko będzie zjedzony! To na Wielkanoc! Słychać głośne krzyki, Posmutniały pragnące smaku języki. Jak się taki makowiec robi? A powiem wam, gdyż są różne sposoby. Mak parzymy wrzątkiem, w mleku do miękkości gotujemy I całą noc go w mleku przechowujemy. Mielimy dwukrotnie maszynką rano, Już za dawnych czasów mak zdrabniano, Następnie ucieramy cukier z masłem i pięcioma żółtkami, Jesteśmy wspaniałymi kucharkami! Dodajemy do maku naszą masę utartą, I wymieszamy na papkę zwartą Bakalie parzymy i kroimy, Aromatycznym olejkiem migdałowym je otulimy Z 10 białek ubijamy na sztywno pianę, I dodajemy do maku, mieszając na zmianę. Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż zaczną się pienić, Wcale gotowaniem nie jesteśmy zmęczeni. Mieszamy mąkę z cukrem waniliowym Mój makowiec będzie dla was doznaniem nowym Drożdże wlewamy na mąkę, dodajemy pięć żółtek i mleko, Do ukończenia naszego wypieku już nie daleko. Wyrabiamy ciasto na masę gładką, Raczymy się w przerwie pyszną kawką. Ciasto dzielimy na 6 równych części i wałkujemy, Ani krzty ciasta nie marnujemy! Na nasze placki mak równomiernie nakładamy, Margines na brzegach zostawiamy! Zawijamy dość ciasno w pergamin I grzaniem piekarnika się zajmij. Gdyż pieczemy w 180 stopniach, 50 minut, A z dekoracją sama kombinuj, Mój makowiec słodkim lukrem zdobiony, I prażonymi migdałami wzbogacony. Na wielkanocnym stole prezentuje się pięknie, Cała rodzina z dumy pęknie. Mimo śniegu i zimna na dworze, Mój makowiec humor poprawić pomoże. Mam nadzieję że mym makowcem was uraczyłam Do jego pieczenia was namówiłam. 1)Sparzony wcześniej wrzątkiem mak gotujemy w mleku do miękkości Gdy jest już miękki odkładamy go w mleku na noc, następnego dnia przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa 2) Ucieramy masło z pięcioma żółtkami jaj oraz cukrem, utartą całość dodajemy do maku następnie dodajemy sparzone wcześniej i posiekane bakalie wraz z olejkiem migdałowym Ubijamy sztywną pianę z wcześniej przygotowanych 10 białek i dodajemy całośc do masy 3) Do niewielkiej miski wkładamy drożdże i zasypujemy je cukrem, odstawiamy w ciepłe miejsce do mementu spienienia się 4) Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, gdy drożdze są już gotowe wlewamy całość na mąkę, dodajemy mleko i 5 żółtek jaj, delikatnie wyrabiamy ciasto na gładka masę, jeśli ciasto jest za gęste możemy kolejno dodawać po jednej łyżce wody aż uzyskamy upragnioną gęstość. 5) Gotowe ciasto dzielimy na 6 równych porcji, rozwałkowujemy i na rozwałkowane placki nakładamy mak, pamiętajmy by zostawić wolne brzegi. 6) Delikatnie zawijamy w roladę i owijamy ciasno pergaminem. Owinięte rolady pergaminem układamy na blaszy zachowując przy tym małe odstępy. Do rozgrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni C wkładamy blachę z naszym makowcem i pieczemy przez 45 min.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012