Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 3

odwiedziny: 5      poprzedni | następny

» powrót

sernik na ciemnym spodzie

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

Składniki:
-125 gram masła
-1 łyżka kakao
-200 gram cukru
-200 gram mąki
- dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-3 jajka
-2 łyżki śmietany
Masa serowa:
-1 kg twarogu
-125gram margaryny
-100 gram cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
-paczka cukru wanilinowego
- skórka pomarańczy
-rodzynki

Sposób przygotowania:

W Wielkanoc sernik na moim stole króluje, Ten na ciemnym spodzie po głowie mi się snuje, Postanowiłam przepisem się pochwalić, I na pieczenie pysznych ciast Was napalić. Najpierw przygotowujemy ciemne ciasto, Wszystko Wam wyjaśnię jasno. Masło z cukrem mąką i kakao siekamy, Potem jaja, śmietanę i ciasto wyrabiamy. Do lodówki na czasu trochę wkładamy, I za robienie masy serowej się zabieramy. Twaróg mielimy w maszynce dwa razy, O takim serniku każdy marzy. Margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem i pianą ubitą, Na stole wielkanocnym będzie obfito. Nie zapomnijcie dodać cukier wanilinowy do smaku, Bo nasz serniczek nie będzie miał ponętnego zapachu. Dodajmy też mąki ziemniaczanej by sernik był puszysty, Będzie wyglądał jak z ręki artysty. Następnie dodajemy twarogu i mieszamy, Bez grudek masę wyrabiamy. Lepiej smakować będzie z rodzynkami, Uraczmy go także skórki pomarańczowej szczyptami. Szykujemy blachę i na niej ciasto ścieramy, A nasz piekarnik do grzania włączamy. Na spód równomiernie wlewamy masę naszą, Smaczne wypieki, wymagające kubki smakowe zgaszą. Znowu trzemy ciemnie ciasto, aby góra ciasta wyładniała, Rzuci się na nasz sernik rodzina wygłodniała. Pieczemy w 180 stopniach przez jedną godzinę, I wraz z sernikiem na stole głosimy szczęśliwą nowinę! Chrystus zmartwychwstał alleluja! W naszych ciastach każdy się zabuja. Sposób przygotowania: 1) Siekamy masło z cukrem, mąką i kakao, następnie dodajemy jajka i śmietanę, ugniatamy na gładkie ciasto i wsadzamy do lodówki 2) Twaróg mielimy w maszynce dwa razy, margarynę ucieramy z żółtkami i ubitymi jajkami, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, następnie mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie gładka, dodajemy twaróg i ucieramy. Następnie dodajemy rodzynki wcześniej zamoczone w wrzątku i skórę z pomarańczy. 3) Ciasto z lodówki, trzemy na tarce na blaszy. Następnie wlewamy naszą masę serową i na koniec również ścieramy na tarce nasze ciasto, tak aby pokryć równomiernie całą powierzchnię. 4) Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012