Dieta, która sprzyja zdrowiu kości
Naturalne źródła wapnia
Najbogatszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory, choć sporo wapnia jest też w innych produktach spożywczych:
Szklanka mleka koziego - 325 mg wapnia,
Szklanka kakao - 300 mg wapnia,
Szklanka pełnego mleka - 285 mg wapnia,
Kubek jogurtu - 201 mg wapnia,
Szklanka serwatki - 170 mg wapnia,
1 plaster żółtego sera - w zależności od gatunku – 120-160 mg wapnia,
Pół szklanki twarożku - 105 mg wapnia,
Plaster chudego sera twarogowego (ok. 40 g) - 38 mg wapnia,
1 kulka lodów śmietankowych - 50 mg wapnia,
Tabliczka (100 g) czekolady mlecznej - 294 mg wapnia,
100 g fasoli - 100-150 mg wapnia,
2 czubate łyżki płatków owsianych - 80 mg wapnia,
10 sztuk włoskich orzechów - 74 mg wapnia,
Kromka chleba pełnoziarnistego - 23 mg wapnia,
Kajzerka - 8 mg wapnia,
1 pomidor - 25 mg wapnia,
Brukselka (8 sztuk) - 57 mg wapnia,
1 średnia pomarańcza - 76 mg wapnia,
1 średnie jabłko - 5,6 mg wapnia,
Ryby morskie (100 g)- 20,6 mg wapnia,
Jajko kurze - 25 mg wapnia,
1 łyżeczka masła - 24 mg wapnia,
4 plasterki kiełbasy - 10 mg wapnia,
1 plaster baleronu gotowanego - 3,4 mg wapnia,
Leki, które można stosować bez konsultacji z lekarzem
Jeśli nie miałaś nigdy kamicy nerkowej, możesz przyjmować preparaty uzupełniające wapń i witaminę D. Pamiętaj jednak, że jest to tylko przeciwdziałanie ich niedoborom, zmniejszające ryzyko osteoporozy, ale niewystarczające, aby jej całkowicie zapobiec. Przyjmowanie preparatów wapnia i witaminy D ma znaczenie, gdy twoja dieta nie zawiera zalecanej ilości wapnia oraz przy niewystarczającej ekspozycji na światło słoneczne w miesiącach wiosennych i letnich.