Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 11

odwiedziny: 12      poprzedni | następny

» powrót

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

CIASTO:
• 3 szklanki mąki
• 5 żółtek
• 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 kostka margaryny
• 3 łyżki cukru

MASA SEROWA:
• 1 kg sera śmietankowego
• 3 jajka
• 1 szklanka cukru
• ½ kostki margaryny
• 2 budynie waniliowe

PIANA:
• 5 białek
• ¾ szklanki cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej

PONADTO:
• 1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie owinąć folią i schować na 1 godzinę do lodówki. Po czym 2/3 ciasta wyłożyć na blachę i lekko zapiec. Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na gładką masę. Dodać ser i budynie a na końcu ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Przełożyć na podpieczone ciasto. Brzoskwinie osączyć, podzielić na małe cząstki, i ułożyć na masie serowej. Piana: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier a następnie mąkę ziemniaczaną. Pianę rozłożyć na brzoskwiniach. Na wierzchu zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180oC.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012